Colonoscopia – Endoscopie digestiva inferioara – cu sau fara ANESTEZIE
Ce este colonoscopia?
Colonoscopia sau endoscopia digestiva inferioara este acea metoda de investigatie ce permite vizualizarea colonului si biopsierea sau rzectia unor formatiuni prezente la acest nivel prin intermediul unui tub flexibil.
Este dureroasa investigatia?
Investigatia poate fi insotita de disconfort produs de insuflarea de aer la nivelul colonului pentru o vizualizare mai exacta a acestuia. Prin utilizarea unor echipamente performante disconfortul in clinica noastra este redus la minim.
Este posibila anestezia?
Da, la clinica noastra este posibila administrarea anesteziei, ce se realizeaza venos, de catre un medic specialist anestezie-terapie intensiva.
PREGATIREA PENTRU COLONOSCOPIE
Medicul dumneavoastră v-a prescris o explorare pentru a cărei reușita este necesara o evacuare completa a conținutului intestinului gros (colonului).
Pentru a elimina toate resturile de materii fecale se recomanda ingestia unei soluții pe care o veti prepara chiar dumneavoastra, dupa instructiunile de mai jos.
Aceasta solutie va fi integral evacuata, provocând o diaree (necesara), astfel încât mucoasa intestinala va fi perfect curata, ușurând explorarea completa a colonului ai oferind medicului cele mai bune condiții pentru o intervenție de calitate.
În cele 3 zile anterioare explorării se interzice consumul de vegetale – salata verde, spanac, fructe si legume cu coaja si seminae (rosii, struguri, pepene rosu, ardei, căpșune, fructe de padure, kiwi, seminte de in, susan, mac), cărbune medicinal, uleiuri laxative, preparate medicamentoase pe baza de fier.
În ziua dinaintea explorării se poate mânca obișnuit, numai până la ora 14. După aceasta ora nu este permisa decât ingestia de lichide limpezi, ceai îndulcit, apa minerala, cafea slaba.
Pentru prepararea soluției aveti nevoie de 4 plicuri Fortrans (acestea se procura de la orice farmacie), care se vor dizolva în 4 l apa (1 plic la 1 l apa); soluția se poate păstra/ raci la frigider; în soluție puteai adaugă zeama de lămâie, zahar.
-
In cazul in care programarea dumneavoastră pentru a efectua colonoscopia este pana in ora 12, începând cu ora 15:00, cu o zi înaintea explorării, se beau 3 litri Fortrans (fiecare plic de Fortrans se dizolva într-un litru de apa), într-un ritm cât mai constant. Ritmul lent, constant previne balonarea abdominala, greata si voma (aceasta din urma nu este de dorit deoarece se poate pierde din substanța activa).
Beti substanța în ritmul convenabil dumneavoastră.
A doua zi dimineața, începând cu ora 6.30, se bea restul de soluție -1litru Fortrans – acesta trebuie terminat până la orele 7.30-9.00.
-
In cazul in care programarea dumneavoastră pentru a efectua colonoscopia este după ora 14, începând cu ora 16:00 cu o zi înaintea explorării se beau 2 litri Fortrans( fiecare plic de Fortrans se dizolva intr-un litru de apa), intr-un ritm cat mai constant.
Ritmul lent, constant previne balonarea abdominala, greata si voma (aceasta din urma nu este de dorit deoarece se poate pierde din substanaa activa).
Beti substanta în ritmul convenabil dumneavoastră.
A doua zi dimineața, începând cu ora 9.30, se bea restul de soluție -2 litri Fortrans – acesta trebuie terminat până la orele 13:00-13.30.
În final, obiectivul este eliminarea unui scaun apos, aproape limpede. În cazuri rare, daca scaunul nu este apos, explorarea este dificil de efectuat ai este bine sa contactați personalul de la clinica prin telefon înainte de a veni la explorare; de asemenea, exista posibilitatea ca pacientul sa mai bea un litru de substanța până când scaunul devine complet lichid.
Pacientul trebuie sa cunoască următoarele:
-
explorarea durează în medie 15-20 de minute; explorarea poate dura mai mult în cazul în care pacientul are intervenții chirurgicale abdominale în antecedente.
-
daca din diverse motive explorarea nu se poate efectua sunați la unul din numerele de mai sus pentru a anula programarea.
-
medicația Dvs curenta cardiologica trebuie administrata cu minim 4 ore anterior procedurii după schema stabilita cu o cantitate mica (100 ml) de apa.
-
de asemenea nu veti mai consuma alte lichide cu 2 ore inainte de procedura.
Investigatia poate fi efectuata la sediul PRIMACLINIC in strada Carol 1, nr.11, corp B, parter, dupa o programare prealabila la numarul de telefon 0351-915 sau 0351-184.825 si dupa o consulatatie cu unul din medicii nostri specializati.