Gastroscopia

   

Endoscopia digestiva superioara – Gastroscopia

Ce este Endoscopia digestiva superioara?

Endoscopia digestiva superioara este acea modalitate de vizualizare a esofagului, stomacului si duodenului utilizand un tub flexibil prevazut cu o camera. Pe langa rolul de a vizualiza tubul digestiv superior, prin endoscpie pot fi biopsiate si chiar rezecate formatiuni tuorale.

Este dureroasa investigatia?

Investigatia nu este insotita de durere, pacientul fiind anesteziat local. Totusi, exista un grad de disconfort depasit de durata relativ scurta a investigatiei si de posibilitatea efectuarii anesteziei generale.

Este posibila anestezia generala?

Da, este posibila, acesta fiind efectuata de un medic specilist anestezie-terapie intensiva. Anestezia este de fapt o sedare, ce se administreza pe cale venoasa.

Pregatirea pentru endoscopia digestiva superioara
Pentru ca examinarea sa se poata efectua in conditii normale, este necesar ca stomacul sa fie gol (fara continut).

Pentru aceasta, este necesar sa nu mancati si sa nu beti cu 7 ore inainte de manevra (cu o seara inainte de manevra).

Daca manevra se face dupa ora 14:00 se poate manca pana in ora 07:30 un mic dejun redus cantitativ, fara grasimi si carne.

Trebuie oprite antiacidele, pansamentele gastrice, preparatele care contin fier.

Medicul care face investigatia trebuie informat despre bolile avute anterior, interventiile chirurgicale si eventualul tratament medicamentos pe care il luati in mod obisnuit.

Medicul trebuie anuntat daca exista alergii la medicamente, Xilina.
D

aca luati medicatie anticoagulanta, este bine sa anuntati cu 5 zile inainte de manevra, medicul curant cardiolog in vederea stabilirii unei noi scheme sau eventual opririi medicatiei.

Daca aveti diabet zaharat trebuie sa anuntati la programare pentru a fi programat(a) dimineata.
Daca doriti sedare pentru manevra, trebuie sa mentionati acest lucru in momentul programarii. Sedarea este administrarea unei substante sedative prin injectarea pe vena. Rolul sedarii este diminuarea senzatiilor provocate de manevrele endoscopice, de a suporta mai bine manevra.

Dupa sedare apare un efect de linistire, de calmare a anxietatii, o usoara somnolenta. Sedativul se dozeaza in functie de toleranta si necesarul individual.
Dupa examinare veti ramane in salonul de asteptare intre 30 si 60 de minute.

Dupa manevra nu aveti voie sa conduceti masina timp de 24 ore. De asemenea, este recomandat sa amanati luarea unor hotarari importante sau semnarea unor acte.

Este indicat sa veniti insotit(a), deoarece dupa sedare poate exista o stare de somnolenta.
Inainte de a efectua investigatia, veti fi rugat(a) sa semnati consimtamantul informat, care sa certifice ca ati citit cele prezentate si ca doriti sa fiti examinat(a) in conditiile prezentate. Desigur, veti putea adresa orice intrebare in legatura cu investigatia, inainte de a semna consimtamantul.

Investigatia poate fi efectuata la sediul PRIMACLINIC in strada Carol 1, nr.11, corp B, parter, dupa o programare prealabila la numarul de telefon 0351-915 sau 0351-184.825 si dupa o consulatatie cu unul din medicii nostri specializati.