Endoscopia cu videocapsulă, cea mai modernă investigație pentru tubul digestiv, la Prima Clinic, primaclinic.ro
7 nov. 2019 Stiri

Progresele tehnologice ale ultimilor ani au marcat și endoscopia digestiva. Endoscopia cu videocapsula – PillCam este una dintre tehnicile moderne de endoscopie digestivă ale secolului XXI. Incidența bolilor aparatului digestiv este din ce în ce mai mare și afectează pacienții la orice vârstă. Capsula endoscopica, una dintre cele mai noi și eficiente metode de investigare a întregului tub digestiv. Această investigație se poate face, în Craiova, la clinica medicală Prima Clinic. 
AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ
Investigațiile medicale au evoluat în sfera gastroenterologiei, iar una dintre cele mai importante este endoscopia cu videocapsula – PillCam.

 

Care sunt avantajele folosirii capsulei endoscopice, comparativ cu metodele clasice?

Această investigație scutește pacienții de neplăcerile metodelor clasice și poate fi folosită în diagnosticarea mai multor afecțiuni de la nivelul esofagului, intestinului gros și colonului.
Metodele clasice de investigație a tubului digestiv pot presupune fie metode radiologice, fie metode endoscopice, care sunt invazive. Nu are riscul de iradiere al metodelor radiologice (radiografie, tomografie computerizată) şi este acceptată fără probleme şi de pacienţii mai „pudici” pentru care o investigaţie precum colonoscopia clasică este de neconceput.

Medicii Prima Clinc ne ajută să înțelegem cum funcționează capsula endoscopică

„Endoscopia cu capsula este o procedură care utilizează o cameră wireless pentru a fotografia tractul digestiv. O capsulă are dimensiunea vitaminei pe care o înghițiți. Este, un mini-endoscop personal. Pe măsură ce capsula se deplasează prin tractul digestiv, aparatul foto inregistreaza mii de imagini care sunt transmise la un aparat de stocare pe care îl purtați pe o centură în jurul taliei. Videocapsula vizualizează interiorul tractului digestiv în mod fiziologic, fără niciun fel de durere sau disconfort pentru pacient, aproape fără riscuri, fără a necesita intervenţia propriu-zisă a medicului, respectând intimitatea pacientului şi fără posibilitatea de contaminare”,explică medicii Prima Clinic. 

Dimensiunile capsulei sunt asemănătoare unui comprimat de vitamine, sunt ușor de înghițit

„Capsulele endoscopice ajută medicii să vadă în interiorul intestinului subțire – o zonă care nu este ușor de atins cu proceduri endoscopice tradiționale. Endoscopia tradițională implică trecerea unui tub lung, flexibil, echipat cu o cameră video prin esofag sau prin rect. Capsula endoscopica a fost, de asemenea, aprobată pentru screening-ul colonului pentru polipi pentru cei la care o colonoscopie nu a putut fi realizata. Capsulele endoscopice au fost, de asemenea, aprobate pentru a evalua esofagul și pentru a identifica prezenta varicelor la nivelul acestuia”, explică medicii.

Endoscopia cu videocapsulă, cea mai modernă investigație pentru tubul digestiv, la Prima Clinic, 1, primaclinic.ro

Când este indicată endoscopia cu videocapsulă?

⇔ Identificarea cauzei sângerării gastrointestinale – Dacă aveți sângerări inexplicabile în tractul digestiv, endoscopia capsulă poate ajuta la găsirea cauzei.
⇔ Diagnosticarea bolilor inflamatorii ale intestinului, cum ar fi boala Crohn – Capsula endoscopica poate dezvălui zone de inflamație în intestinul subțire.
⇔ Diagnosticarea cancerului – Capsulele endoscopice pot identifica tumori în intestinul subțire sau în alte părți ale tractului digestiv.
⇔ Diagnosticul bolii celiace – Capsula endoscopia este uneori utilizată în diagnosticarea și monitorizarea acestei reacții imune la consumul de gluten.
⇔ Identificarea polipilor – Persoanele care au moștenit sindroame care pot genera apariția de polipi în intestinul subțire ar putea fi investigați prin aceasta metoda.
⇔ Urmăriți testarea după raze X sau alte teste de imagini. Dacă rezultatele unui test de imagistică sunt neclare sau neconcludente, medicul dumneavoastră poate recomanda o capsulă endoscopie pentru a obține mai multe informații.

 

Cum trebuie pregatit organismul pentru această investigație

Înaintea efectuării acestei proceduri trebuie să:
⇔ Nu mai mâncați și beți cu cel puțin 12 ore înainte de procedură. Acest lucru va asigura că aparatul foto captează imagini clare ale tractului digestiv.
⇔ Opriți să luați anumite medicamente. Pentru ca medicamentele să nu interfereze cu camera foto, medicul dumneavoastră vă poate cere să nu luați anumite medicamente înainte de procedură.  În alte cazuri, medicul dumneavoastră vă va dori să vă luați medicamentul cu două ore înainte sau după ce ați înghițit capsula camerei care conține camera.
⇔ Planificați-vă eforturile fizice pentru zilele următoare. În cele mai multe cazuri vi se va cere să nu faceți exerciții fizice grele sau ridicări grele. Dacă aveți o activitate activă, adresați-vă medicului dumneavoastră dacă vă puteți întoarce să lucrați în ziua endoscopiei capsulă.
⇔ În unele cazuri, vi se poate cere să luați un laxativ înainte de procedura. Acest lucru sa dovedit a îmbunătăți calitatea imaginilor colectate de aparatul de fotografiat al capsulei.

 

Ce trebuie să știți înaintea și în timpul efectuării investigației

În ziua efectuarii endoscopiei cu videocapsula vi se va solicita să vă scoateți cămașa astfel încât plasturele adeziv să poată fi atașat la abdomen. Fiecare plasture conține o antenă cu fire care se conectează la un recorder. Unele dispozitive nu necesită patch-uri.
Purtați recorderul pe o centură specială în jurul taliei. Camera trimite imagini către o antenă de pe abdomen, care alimentează datele recorderului. Recorderul colectează și stochează imaginile.
Odată ce reportofonul este conectat și gata, înghițiți capsula camerei cu apă. Odată ce o înghițiți, nu ar trebui să o simțiți.
Așteptați două ore după ce înghițiți capsula pentru a relua consumul de lichide limpezi. După patru ore, puteți lua un prânz ușor sau o gustare, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă spune altfel.
Va puteți continua ziua de lucru normal. Puteți conduce vehicule și puteți merge la serviciu, în funcție de locul de muncă. Medicul dvs. va discuta despre restricții, cum ar fi evitarea activității fizice sustinute, cum ar fi alergarea și săriturile, cu dvs.
Procedura de endoscopie a capsulei este completă după opt ore sau când vedeți capsula camerei de luat vederi în toaletă, oricare dintre acestea survine mai întâi. Îndepărtați patch-urile și reportofonul din corpul dvs., împachetați-le într-o pungă și urmați instrucțiunile medicului pentru returnarea echipamentului. Puteți spăla capsula aparatului foto pe toaletă.
Corpul tau ar putea expulza capsula camerei in cateva ore sau după cateva zile. Sistemul digestiv al fiecărei persoane este diferit. Dacă nu vedeți capsula în toaletă în decurs de două săptămâni, adresați-vă medicului dumneavoastră. Medicul poate cere o radiografie pentru a vedea dacă capsula este încă în corpul dumneavoastră.

Comunicarea rezultatelor

„Camera folosită în endoscopia cu capsulă captează mii de fotografii color pe măsură ce trece prin tractul digestiv. Imaginile salvate pe recorder sunt transferate pe un calculator cu software special care strânge imaginile împreună pentru a crea un videoclip. Medicul se  uită la videoclip pentru a căuta anomalii ale tractului digestiv. Ar putea dura câteva zile pentru a primi rezultatele endoscopiei capsulei”, spun medicii Prima Clinic

Unde poți beneficia de examinarea cu videocpsula?

Investigația poate fi efectuată la sediul PRIMACLINIC din strada Carol 1, după o programare prealabilă la numărul de telefon 0351-915 sau 0351-184.825 și după o consultație cu unul din medicii specializați.
sursa: www.mediazece.ro

Search

+